ЗА НАС

КУМАНОВИ КЪЩИ къща за селски туризъм

Разположението на Мадара дава възможност за чудесно съчетаване на планинския и морски туризъм, спускане в пещери, скално катерене, конна езда, пара планеризъм, лов, риболов.

Преди много години в далечни земи имало едно племе.
Мир и хармония царели в него. Един ден обаче те били нарушени. Вражески народ нахлул в земите му. Тогава мъдрият владетел решил да потърси нова земя, където отново да открият себе си…

Седем години пътували те, докато открият вълшебното място. До този момент те никъде не били виждали толкова зелени дървета, толкова внушителни скали. Слънцето светело така ярко, птиците пеели толкова увлекателно, звездите искрели така красиво, а земята…, тя била свещена.

Водата изцерявала от всяка болест. Там ханът поставил началото на велика държава. Началото на българската държава се намира на петнадесет км. Източно от град Шумен.

Днес това място е известно като Национален историко – археологически резерват Мадара, включващ няколко обекта с изключителна стойност. На първо място това е скалният релеф Мадарски конник.

На скалите от неизвестен автор е изваян релеф на конник с жезъл в дясна ръка и гега в лява, куче, лъв и змия под лъва. Най-новият подход за разчитане на паметника се обляга на персийското наследство.

Конникът е земното съответствие на Слънцето, Кучето – на Луната, а Лъвът съответства на съзвездието Лъв с главна звезда Рагул. Компютърният анализ чрез съвременните астрономически програми показва, че това разположение се е случило в 165 г. след Христа.

Тази година изумително съвпада с началната година на българската държавност в Европа, заложена в писмения паметник от осми век (Именник на българските ханове).

Този уникален със своето значение паметник е под закрилата на ЮНЕСКО. В основата на отвесните скали близо до релефа има руини на постройки от различни епохи – дворци, древно българско езическо светилище от 9 век, църкви и манастири от ХІ – ХІV в. триста осемдесет и шест стъпала в скалата водят до Мадарското плато, където се намира Мадарската крепост – останките от българската крепост Матора, просъществувала до 1386 година.

Не случайно целият район на Мадара е известен като Българската Троя. От тогава са изминали много векове. Но това място и до ден днешен помага на всеки да намери хармонията и мира. Да намери себе си.

НАСТАНЯВАНЕ

Куманови къщи разполага с 2 стаи с възможност за нощувка на 6 човека и апартамент снабден със собствен санитарен възел. Всички стаи в къщата са с климатик, телевизия и кабелна.

Уютната зимна градина дава възможност на 20 човека да се забавляват. Кухненския бокс е съоръжен със всичко необходимо да подготвите празникът си. До нея е разположена и лятна градина с барбекю и гледка към басейна.

Адрес

Нашият Адрес:

с. Мадара

GPS:

43.274461, 27.095101200000045

Телефон:
Уебсайт:
Свържете се с нас