Хисаря е град в Южен Централен район на Република България, област Пловдив – административен център на Община Хисаря. Намира се в централната част на страната, под южните склонове на Средна гора, на 364 м н.в. Той е в е на четиридесет километра от град Пловдив и е в близост до възрожденските градове Карлово, Сопот, Калофер, Панагюрище – област Пазарджик и Копривщица – област София. Климатът на град Хисаря е преходно-континентален, с топла и мека зима. Снежната покривка се задържа средно 27 дни в годината.

Пролетта е ранна и сравнително топла, лятото е слънчево, а есента е топла и продължителна. Средната годишна температура на въздуха е 11,5 градуса. В град Хисаря има термалното находище от двадесет и два извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, с доказани лечебни качества. Първото организирано балнеолечение в страната е започнало в Хисаря. През 1882 година правителството на Източна Румелия издава Правилник за експлоатация на хисарските бани, а чешкият химик Состержонек извършва в лабораторията на Санитарния съвет в град Пловдив химически анализ на водата от 5 хисарски извора. Това е първият химически анализ на минерална вода в България. Във всички исторически времена начина на живот на населението на Хисарската долина е бил предопределен от популярността на лечебните свойства на минералните води. Още преди петото хилядолетие преди Христа край топлите минерални извори възникнало праисторическо селище от късния неолит.

Историята не е съхранила името му, но от тогава животът в него никога не е замирал Древните тракийски селища от Хисарската котловина влизали в пределите на Одриската държава и племето беси ги е населявало. След завладяването на Тракия от римляните през 46 година от н. е., малкото селище на тракийското племе беси постепенно се разраства и става известно с вълшебството на своите целебни извори. В началото на римския период, според легендите и преданията, името му било Аугуста. През средата на трети век градът бил опустошен и опожарен от готските нападения. Неговото възстановяване става към края на трети век, като през 293 година римският император Диоклециан дава името си на града. Нарекъл го Диоклецианопол, защото в него намерил своето изцеление. През четвърти век, за да бъде защитен от вражи нападения, градът бил ограден с крепостни стени. В него се влизало през четири големи порти. Археологическите проучвания уточняват, че крепостта е подсилена от четиридесет и четири кули. Диоклецианопол бил изграден по всички правила на римското градоустройство – с широки и прави улици, украсени със статуи на богове и богини, с мраморни бани, с красиви дворци и вили на римската аристокрация.

Работно време

Понеделник

08:00-17:00

Вторник

08:00-17:00

Сряда

08:00-17:00

Четвъртък

08:00-17:00

Петък

08:00-17:00

Събота

Почивен ден

Неделя

Почивен ден

Адрес

Нашият Адрес:

гр.Хисаря, бул. Генерал Гурко 14

GPS:

42.504687, 24.7102373

Телефон:
Имейл:
Уебсайт:
Свържете се с нас